Szybko rozwijająca się branża gastronomiczna, zróżnicowane wymagania konsumentów oraz rosnąca świadomość społeczna na temat jakości, stylu i kultury jedzenia – to wszystko sprawia, że współczesna sztuka kulinarna wykracza poza profesjonalne gotowanie. To połączenie pasji, rzemiosła i kreatywności, poparte solidną wiedzą specjalistyczną i biznesową, która pozwala na świadome kształtowanie kariery zawodowej w branży HoReCa (sektorze hotelarsko-gastronomicznym). Studia I stopnia na kierunku sztuka kulinarna na Uniwersytecie VIZJA integruje wszystkie te aspekty, oferując nowoczesne kształcenie o profilu praktycznym dla przyszłych mistrzów kuchni i managerów marek kulinarnych.
W trakcie studiów zanurzysz się w fascynujący świat smaków, tekstur i zapachów, ucząc się różnych technik kulinarnych, odkrywając tajniki cukiernictwa czy sommelierstwa, a także rozwijając swoją kreatywność i zmysł estetyczny na zajęciach z food stylingu, kuchni molekularnej, projektowania menu czy fotografii i narracji kulinarnej. Jednocześnie będziesz zgłębiać wiedzę z zakresu zarządzania zasobami i procesami w gastronomii, logistyki i zaopatrzenia, a także specyfiki prowadzenia biznesu w branży gastronomicznej. Jeśli zatem chcesz łączyć pasję do kreowania smaków i kultury jedzenia ze świadomym rozwojem kariery w branży gastronomicznej – te studia to Twój przepis na sukces!
Absolwenci kierunku sztuka kulinarna na Uniwersytecie VIZJA są przygotowani do pracy w zróżnicowanych obszarach nowoczesnej gastronomii – zarówno w Polsce, jak i za granicą. Mogą się rozwijać jako szefowie kuchni, sous chefowie, menedżerowie gastronomii czy food designerzy w restauracjach, hotelach i firmach cateringowych. Są również gotowi do tworzenia i realizacji koncepcji kulinarnych dla branży eventowej i medialnej, a także do współpracy z instytucjami związanymi z edukacją żywieniową. Alternatywą ścieżką jest zatrudnienie w placówkach zbiorowego żywienia, takich jak szpitale, sanatoria, szkoły czy kantyny firmowe lub też w firmach zajmujących się rozwojem produktów spożywczych, consultingiem gastronomicznym, logistyką i nadzorem jakości w gastronomii.
Studia przygotowują również do prowadzenia własnej działalności i rozwijania marki osobistej– od autorskich restauracji i kawiarni, przez food trucki i firmy cateringowe, aż po manufaktury rzemieślnicze czy nowatorskie koncepty gastronomiczne.
Interesujesz się kuchnią w szerokim wymiarze – od technik gotowania i cukiernictwa, przez food styling i kulturę jedzenia, po kreowanie wyjątkowych doświadczeń i konceptów kulinarnych.
Chcesz się uczyć kreatywnej gastronomii od najlepszych – słynnych szefów kuchni, uznanych ekspertów, znawców kuchni świata, restauratorów i menedżerów.
Wiążesz swoją przyszłość z branżą kulinarną, która oferuje szerokie i różnorodne perspektywy zawodowe.
Studia mają profil praktyczny i oferują interdyscyplinarne kształcenie, łączące intensywną praktykę kulinarną z wiedzą obejmującą technologię żywności, elementy dietetyki, nauki o zarządzaniu i jakości czy technologie dedykowane branży HoReCa.
Od 5. semestru studenci realizują blok przedmiotów z wybranej ścieżki specjalizacyjnej:
– Masterchef – dla osób chcących osiągnąć mistrzowski poziom sztuki kulinarnej;
– Culinary Executive Management – dla osób planujących karierę w zarządzaniu restauracją/marką kulinarną.
Na ostatnim roku przewidziany jest projekt dyplomowy. Studia kończą się uzyskaniem tytułu licencjata.
Nazwa przedmiotu | Łączna liczba ECTS |
Łączna liczba godzin zajęć (ST/NST) |
BHP | 0 | 8/8 |
Umiejętności akademickie | 1 | 15/8 |
Podstawy żywienia człowieka | 5 | 45/24 |
Towaroznawstwo żywności z elementami technologii | 3 | 30/16 |
Biochemia | 5 | 30/16 |
Savoir vivre i sztuka kelnerska | 5 | 45/24 |
Teoria organizacji i zarządzania | 5 | 30/16 |
Wprowadzenie do psychologii | 5 | 30/16 |
Pierwsza pomoc przedlekarska | 1 | 15/8 |
Nazwa przedmiotu | Łączna liczba ECTS |
Łączna liczba godzin zajęć (ST/NST) |
Zajęcia sportowo-rekreacyjne | 0 | 30/0 |
Język obcy (DW) | 2 | 30/16 |
Chemia ogólna i żywności | 5 | 60/32 |
Techniki kulinarne i wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych | 4 | 45/24 |
Mikrobiologia żywności z elementami higieny | 4 | 45/24 |
Cukiernictwo/Technologia czekolady (DW) | 3 | 30/16 |
Systemy produkcji żywności pochodzenia roślinnego | 4 | 60/32 |
Technologia produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego | 4 | 60/32 |
Letni obóz kulinarny (I) | 4 | 80/80 |
Nazwa przedmiotu | Łączna liczba ECTS |
Łączna liczba godzin zajęć (ST/NST) |
Zajęcia sportowo-rekreacyjne | 0 | 30/0 |
Język obcy (DW) | 2 | 30/16 |
Sztuka kulinarna (I) | 3 | 30/16 |
Prawo żywnościowe | 4 | 45/24 |
Analiza sensoryczna żywności | 3 | 30/16 |
Toksykologia żywności | 4 | 60/32 |
Sztuka baristerska / Fine dining (DW) | 2 | 30/16 |
Sztuka barmańska | 4 | 45/24 |
Żywność fermentowana | 4 | 45/24 |
Systemy bezpieczeństwa żywności | 4 | 30/16 |
Nazwa przedmiotu | Łączna liczba ECTS |
Łączna liczba godzin zajęć (ST/NST) |
Język obcy (DW) | 2 | 30/16 |
Podstawy dietetyki | 3 | 45/24 |
Sztuka kulinarna (II) | 3 | 30/16 |
Trendy w gastronomii | 2 | 15/8 |
Kreowanie menu i łączenie smaków (Food pairing) | 1 | 30/16 |
Catering i usługi gastronomiczne | 2 | 30/16 |
Zarządzanie zasobami i procesami w branży kulinarnej | 2 | 30/16 |
Letni obóz kulinarny (II) | 3 | 80/80 |
Praktyka zawodowa (I) (DW) | 12 | 360/360 |
Nazwa przedmiotu | Łączna liczba ECTS |
Łączna liczba godzin zajęć (ST/NST) |
Język obcy (DW) | 3 | 30/16 |
Sztuka kulinarna w różnych rejonach świata (I) | 2 | 45/24 |
Zaopatrzenie i logistyka w branży kulinarnej | 2 | 30/16 |
Automaty i roboty w branży gastronomicznej | 1 | 30/16 |
Sommelierstwo | 3 | 45/24 |
MasterChef: Sezonowość i lokalność w gastronomii (DW) Culinary Executive Management: Projektowanie konceptów gastronomicznych(DW) |
3 | 30/16 |
MasterChef: Innowacyjne trendy i technologie w sztuce kulinarnej (DW) Culinary Executive Management: Technologie informacyjne w branży kulinarnej (DW) |
1 | 30/16 |
Metodyka przygotowania projektu | 3 | 30/16 |
Praktyka zawodowa (II) (DW) | 12 | 360/360 |
Nazwa przedmiotu | Łączna liczba ECTS |
Łączna liczba godzin zajęć (ST/NST) |
Food styling, fotografia i narracje kulinarne | 3 | 30/16 |
Zrównoważony rozwój i ochrona środowiska w produkcji żywności | 3 | 35/24 |
Sztuka kulinarna w różnych rejonach świata (II) | 3 | 45/24 |
Master Chef: Kreowanie marki osobistej szefa kuchni (DW) Culinary Executive Management: Sztuka komunikacji i kompleksowa obsługa gościa branży HoReCa (DW) |
3 | 30/16 |
Master Chef: Sztuka dekoracji potraw (DW) Culinary Executive Management: Zarządzanie zasobami ludzkimi w branży gastronomicznej i CSR (DW) |
3 | 30/16 |
Master Chef: Produkcja spożywczych wyrobów rzemieślniczych (serowarstwo/ wędliniarstwo etc.) (DW) Culinary Executive Management: E-commerce i marketing cyfrowy w branży gastronomicznej(DW) |
4 | 45/24 |
Master Chef: Luxury cuisine (DW) Culinary Executive Management: Maître d’hôtel (DW) |
3 | 30/16 |
Projekt dyplomowy | 8 | 60/32 |
Treść programu studiów może ulegać zmianom, wynikającym z działań na rzecz doskonalenia jakości kształcenia oraz dostosowania oferty dydaktycznej do bieżących wyzwań rynku pracy. Każda zmiana jest zatwierdzana przez Senat Uczelni i wprowadzana z myślą o jak najlepszym przygotowaniu studentów do ich przyszłej kariery.
Na Uniwersytecie VIZJA to Ty decydujesz, jak chcesz zaplanować wydatki na studia! Czesne możesz opłacić jednorazowo za cały rok, za każdy semestr albo rozłożyć na raty: 10-miesięczne lub 12-miesięczne.
Rok studiów | Rocznie | Semestralnie | 10 rat | 12 rat |
I | 12000 zł | 6000 zł | 1278 zł | 1080 zł |
II | 12400 zł | 6200 zł | 1321 zł | 1116 zł |
III | 12800 zł | 6400 zł | 1363 zł | 1152 zł |
Rok studiów | Rocznie | Semestralnie | 10 rat | 12 rat |
I | 12000 zł | 6000 zł | 1278 zł | 1080 zł |
II | 12400 zł | 6200 zł | 1321 zł | 1116 zł |
III | 12800 zł | 6400 zł | 1363 zł | 1152 zł |
Studiując na Uniwersytecie VIZJA możesz skorzystać z szerokiej oferty wsparcia materialnego ze środków budżetu państwa i funduszy europejskich, a także skorzystać ze specjalnych zniżek w ramach programu rabatowego.
Większość wniosków o przyznanie stypendium możesz złożyć szybko i prosto poprzez swoje konto online.
O stypendium naukowe może ubiegać się każdy student, który uzyskał w danym roku akademickim średnią ocen nie niższą niż 4,8.
W roku akademickim 2023/2024 Uniwersytet VIZJA przyznał ok. 800 Stypendiów Rektora w wysokości od 400 zł/miesiąc do 1000 zł/miesiąc w zależności od wysokości uzyskanej średniej lub posiadanych osiągnięć. Za wysokie osiągnięcia sportowe, artystyczne lub naukowe Komisja Stypendialna przyznała stypendia w wysokości 600 zł/miesiąc.
Szczegółowe informacje dotyczące możliwości ubiegania się o stypendium rektora dostępne są w dziekanatowym systemie studenckim.
Stypendium sportowe może otrzymać student, który wyróżnia się osiągnięciami sportowymi we współzawodnictwie co najmniej na poziomie krajowym. Dodatkowo naszych uczelnianych sportowców chętnie angażujemy w dodatkowe programy wsparcia – np. Narodową Reprezentację Akademicką.
Młodzi sportowcy mogą liczyć na wsparcie finansowe w wysokości 600 zł/miesiąc.
Szczegółowe informacje dotyczące możliwości ubiegania się o stypendium sportowe dostępne są w dziekanatowym systemie studenckim.
Stypendium socjalne może otrzymać student, który znajduje się w trudnej sytuacji materialnej.
W roku akademickim 2024/2025 wysokość dochodu na osobę w rodzinie studenta uprawniająca do otrzymania stypendium ustalona została na kwotę nie wyższą niż 1570,5 zł.
W zależności od miesięcznego dochodu netto na jednego członka rodziny studenta przyznano stypendia w wysokości od 1700 zł/miesiąc do 2100 zł/miesiąc.
Szczegółowe informacje dotyczące możliwości ubiegania się o stypendium socjalne dostępne są w dziekanatowym systemie studenckim
Stypendium dla osób niepełnosprawnych może otrzymać student, który posiada orzeczenie o niepełnosprawności, orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, orzeczenie lekarza orzecznika ZUS, orzeczenie o zaliczeniu do grupy inwalidzkiej lub orzeczenie o stałej lub długotrwałej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym.
W roku akademickim 2023/2024 w zależności od stopnia niepełnosprawności przyznano ok. 350 stypendiów dla osób niepełnosprawnych w wysokości od 1700 zł/miesiąc do 1900 zł/miesiąc.
Szczegółowe informacje dotyczące możliwości ubiegania się o stypendium dla osób niepełnosprawnych dostępne są w dziekanatowym systemie studenckim.
Zapomoga stanowi formę doraźnej pomocy finansowej. Ubiegać się o nią może każdy student, który znalazł się przejściowo w trudnej sytuacji życiowej wynikającej ze zdarzeń losowych, na które student nie miał wpływu.
Zapomoga może zostać przyznana dwa razy w ciągu jednego roku akademickiego, przy czym nie przyznaje się zapomogi dwukrotnie z tytułu tego samego zdarzenia losowego.
W 2024 roku przyznaliśmy 51 zapomóg na łączną kwotę 255 000 zł. Zapomogi, w zależności od sytuacji studenta, wypłacane były w wysokości od 2000 do 5000 zł jednorazowo.
Szczegółowe informacje dotyczące możliwości ubiegania się o zapomogę dostępne są w dziekanatowym systemie studenckim.
Rok akademicki 2023/2024
800 stypendiów Rektora
51 zapomóg
350 stypendiów dla osób niepełnosprawnych
12 500 000 zł przeznaczonych na stypendia
Rok 2019/2020 wydaliśmy na stypendia 1 890 289,35 zł
Rok 2020/2021 wydaliśmy na stypendia 2 911 662,50 zł
Rok 2021/2022 wydaliśmy na stypendia 4 158 177 zł
Rok 2022/2023 wydaliśmy na stypendia 7 829 950 zł
Stypendium Rektora – najwyższa średnia: 5,44