Zapisz sięOdwiedź nas Dopasuj studia do siebie
Odwiedź nas Dopasuj studia do siebie
 
Połącz się z tłumaczem języka migowegoPołącz się z tłumaczem języka migowego
Zajęcia:

Żywność i żywienie – przyszłość dla współczesnego konsumenta

Kierunek:

Dietetyka

O zajęciach:

Zajęcia „Żywność i żywienie  – przyszłość dla współczesnego konsumenta” o charakterze warsztatowym poprzedzone będą krótkim wstępem teoretycznym połączonym z pokazem żywności i jej składników. 

Omawiane i dyskutowane będą takie zagadnienia, jak:
a) czym różni się żywność przygotowywana w domu od żywności produkowanej przemysłowo, dostępnej w różnych sklepach;
b) jak czytać etykiety produktów spożywczych i na co przede wszystkim zwracać uwagę przy ich wyborze;
c) jaką żywność lubimy wybierać w sklepach i dlaczego;
d) w jakim stopniu wybrana i spożywana przez nas żywność decyduje o naszym zdrowiu.

Z praktycznego punktu widzenia wskażemy, jakie owoce i warzywa należy wybierać, aby przygotować smaczne i dietetyczne napoje prozdrowotne, np. dodające sił, oczyszczające organizm, przyspieszające regenerację organizmu po wysiłku fizycznym, hamujące apetyt. Przewidziane jest przygotowanie takich napojów oraz ich degustacja.

Najnowszym trendem w żywieniu człowieka, także w dietetyce jest poszukiwanie nowych produktów, nowymi technologiami w celu urozmaicenia codziennych, często monotonnych diet. Na warsztatach będzie możliwość poznania i przygotowania popularnych i powszechnie lubianych żelków o różnych smakach, np. z zielonej lub czarnej herbaty. Pokazany będzie także sposób przygotowania „kawioru wegańskiego”, który co najmniej wyglądem będzie przypominać prawdziwy kawior pochodzenia zwierzęcego. Uczestnicy warsztatów będą mieli możliwość samodzielnego przygotowania takiego „kawioru” oraz jego degustacji.

limit miejsc – 10 osób w pracowni chemicznej AEH (bez limitu on-line)

Osoba prowadząca:

Prof. dr hab. inż.
Bożena Waszkiewicz-Robak

– specjalność: technologia żywności i żywienie człowieka, żywność dietetyczna i funkcjonalna, towaroznawstwo żywności. 

Wieloletni pracownik naukowo-dydaktyczny SGGW w Warszawie oraz Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Obecnie pracownik IBPRS-PIB w Warszawie oraz aktualna Dziekan Studiów Nauk o Zdrowiu w Akademii Ekonomiczno-Humanistycznej w Warszawie. Autor lub współautor ponad 200 publikacji naukowych, 8 patentów i/lub zgłoszeń patentowych, kilku podręczników akademickich i skryptów, promotor ponad 120 prac magisterskich i inżynierskich, promotor i recenzent prac awansowych (doktorskich i habilitacyjnych). Recenzent licznych artykułów naukowych polskich i anglojęzycznych, polskich i zagranicznych oraz grantów w ramach NCBiR, NCN oraz FNP; autor i współautor licznych instrukcji wdrożeniowych i technologicznych oraz opinii naukowych.



Relacja z zajęć pokazowych dotyczących żywności oraz jej przyszłości widzianej z perspektywy współczesnego konsumenta.


Przejdź do treści