Powszechnie wiadomo, że problem marnowania jedzenia na świecie jest bardzo globalny i niepokojący. Jeśli się nad tym zastanowić, można sobie tylko wyobrazić, ile jedzenia jest codziennie wyrzucane przez kawiarnie i restauracje. Patrzymy na głodujące kraje, takie jak np. RPA i nie zdajemy sobie sprawy, że gdzieś ludzie głodują, a w tym samym czasie gdzieś wyrzucają tony jedzenia każdego dnia. Myślimy, że to nie dotyczy Polski, ale co, jeśli to dzieje się wokół nas każdego dnia? Ideą projektu jest nawiązanie współpracy pomiędzy restauracjami w Warszawie, które na co dzień wyrzucają jedzenie a domami pomocy społecznej. Początkowym celem projektu będzie nawiązanie współpracy z jednym domem opieki społecznej, ale z perspektywą rozwoju i rozszerzenia. Projekt będzie realizowany przez trzy tygodnie. Trzy tygodni przed rozpoczęciem realizacji projektu będą rekrutowani wolontariusze do pomocy w pakowaniu, transporcie i rozdania żywności dla bezdomnych. Kontakt z wolontariuszami będzie nawiązywany poprzez stworzoną grupę na Facebooku. Do tej grupy tak że będą mogli dołączyć właścicieli lub managerowie lokali gastronomicznych, którzy są zainteresowani pomocą i zadeklarować swój udział w akcji.