Interesujesz się świadomym odżywianiem i wiesz, że jest kluczowe dla utrzymania zdrowia oraz witalności? Myślisz o tym, by profesjonalnie zajmować się profilaktyką i wspieraniem leczenia chorób cywilizacyjnych powiązanych z dietą, jak otyłość, cukrzyca czy alergie? A może lubisz pomagać ludziom i chcesz swoją wiedzą wspierać ich w budowaniu zdrowych nawyków żywieniowych? Jeśli tak – wybierz studia na kierunku Dietetyka na Uniwersytecie VIZJA, które pomogą Ci spełnić marzenia o pracy w zawodzie dietetyka bądź prowadzeniu własnego biznesu związanego z branżą żywieniową.
W programie studiów znajdziesz specjalistyczne przedmioty z zakresu żywienia człowieka, technologii żywienia, diagnostyki laboratoryjnej czy psychologii zdrowia. Poznasz nowoczesną metodologię pracy dietetyka m.in. w zakresie tworzenia zbilansowanych planów żywieniowych dla dorosłych, dzieci oraz osób o specjalnych wymaganiach dietetycznych (np. kobiet w ciąży, matek karmiących, seniorów). Odbędziesz też kliniczne i niekliniczne praktyki zawodowe. Po ukończeniu studiów licencjackich, możesz kontynuować kształcenie kierunkowe na naszej uczelni w ramach studiów II stopnia (magisterskich) – zobacz: Dietetyka sportowa oraz Psychodietetyka.
Jako absolwent kierunku Dietetyka na Uniwersytecie VIZJA, możesz zdecydować się na prowadzenie indywidualnej praktyki dietetycznej lub pracę w publicznej bądź niepublicznej placówce ochrony zdrowia (np. poradni dietetycznej, poradni chorób metabolicznych). Kwalifikacje zdobyte w trakcie studiów dietetycznych wykorzystasz wszędzie tam, gdzie potrzebni są specjaliści w zakresie żywienia zbiorowego i specjalistycznego, jak np. sanatoria, ośrodki wczasowe, placówki oświatowe i inne.
Jako dietetyk możesz też rozwijać karierę zawodową w branży fitness i wellness albo związać swoją przyszłość z produkcją i kontrolą żywności. A może znajdziesz swoje miejsce w dynamicznie rozwijającej się branży cateringu dietetycznego (diet pudełkowych)? Jeśli Twoim powołaniem okaże się edukowanie i motywowanie innych w zakresie zdrowego odżywiania, możesz też rozwinąć karierę jako influencer lub coach dietetyczny – wszystko w Twoich rękach!
Interesujesz się zdrowym stylem życia i jako dietetyk chcesz pomagać ludziom w jego wdrażaniu.
Zależy Ci na tym, by zgłębić zasady prawidłowego żywienia i poznać podstawy technologii żywności.
Chcesz rozwinąć własny biznes związany z branżą żywieniową lub zostać influencerem promującym idee zdrowego odżywiania.
Program studiów obejmuje zagadnienia dotyczące rozumienia oraz praktycznego wykorzystania nowoczesnej wiedzy z zakresu dietetyki. Absolwenci kierunku są w pełni przygotowani do budowania kariery w różnych obszarach zawodowych związanych z żywieniem, a także do rozwoju własnej działalności gospodarczej w tej branży.
STUDIA ONLINE NA KIERUNKU DIETETYKA NA UNIWERSYTECIE VIZJA:
Przy wyborze studiów w trybie online na kierunku Dietetyka, niewielka część zajęć w ciągu całego toku studiów musi odbyć się w siedzibie uczelni – ze względu na konieczność zdobycia przez studentów praktycznych umiejętności laboratoryjnych. Harmonogram zajęć stacjonarnych zostanie zaplanowany w taki sposób, aby odbyły się one jednorazowo dla całego, 3-letniego toku studiów, w bloku trwającym około jednego tygodnia. Terminy realizacji tego bloku zajęć będą planowane i ogłaszane z odpowiednim wyprzedzeniem (w każdym roku trwania studiów), dzięki czemu student może wybrać dogodny dla siebie moment jego zaliczenia.
Na pierwszym roku studiów na kierunku Dietetyka na Uniwersytecie VIZJA studenci poznają przedmioty z zakresu podstaw medycyny oraz nauk klinicznych, które stanowią fundament pod naukowe rozumienie funkcjonowania i biologii ludzkiego organizmu. W ramach programu pierwszego roku przewidziano również szereg zajęć poświęconych zagadnieniom z zakresu dietetyki jako nauki medycznej.
Nazwa przedmiotu | Łączna liczba ECTS |
Łączna liczba godzin zajęć (ST/NST) |
BHP | 0 | 8/8 |
Umiejętności akademickie | 1 | 15/8 |
Biochemia | 4 | 30/16 |
Genetyka | 4 | 30/16 |
Podstawy żywienia człowieka | 5 | 45/28 |
Teoria organizacji i zarządzania / Podstawy ekonomii (DW) | 5 | 30/24 |
Wprowadzenie do psychologii / Podstawy komunikacji społecznej (DW) | 4 | 30/16 |
Tradycje kulinarne regionów Polski / Tradycje kulinarne regionów świata (DW) | 2 | 25/16 |
Nazwa przedmiotu | Łączna liczba ECTS |
Łączna liczba godzin zajęć (ST/NST) |
Zajęcia sportowo-rekreacyjne | 0 | 30/- |
Język obcy | 2 | 30/16 |
Anatomia człowieka | 5 | 45/28 |
Fizjologia człowieka i patofizjologia | 5 | 45/28 |
Pierwsza pomoc przedlekarska | 1 | 15/8 |
Podstawy dietetyki | 5 | 45/28 |
Podstawy ogólnej technologii żywności | 3 | 30/16 |
Chemia żywności | 5 | 60/32 |
Metody oceny stanu odżywienia | 4 | 30/16 |
Na drugim roku studiów przewidziano przedmioty koncentrujące się przekazaniu specjalistycznej wiedzy niezbędnej w pracy każdego dietetyka. Oprócz nich, zgodnie z założeniami programu, student spośród licznych przedmiotów do wyboru realizuje te, które pozwolą mu skoncentrować się na zagadnieniach będących w centrum jego zainteresowań. Począwszy od czwartego semestru, student rozpoczyna praktyki zawodowe (w placówkach nieklinicznych) oraz przygotowywanie własnego projektu społecznego.
Nazwa przedmiotu | Łączna liczba ECTS |
Łączna liczba godzin zajęć (ST/NST) |
Zajęcia sportowo-rekreacyjne | 0 | 30/- |
Język obcy | 2 | 30/16 |
Kliniczny zarys chorób | 4 | 30/16 |
Parazytologia / Alergologia / Mikrobiologia (DW 2/3) | 8 | 60/32 |
Higiena i bezpieczeństwo żywności | 4 | 60/32 |
Żywienie osób dorosłych | 4 | 45/28 |
Analiza i ocena jakości żywności / Toksykologia żywności (DW) | 4 | 60/32 |
Charakterystyka diet i suplementy diety / Żywność funkcjonalna (DW) | 3 | 45/24 |
Nazwa przedmiotu | Łączna liczba ECTS |
Łączna liczba godzin zajęć (ST/NST) |
Język obcy | 2 | 30/16 |
Farmakologia | 3 | 30/16 |
Psychologia zdrowia | 3 | 30/16 |
Żywienie kobiety ciężarnej i karmiącej | 4 | 45/24 |
Żywienie dzieci | 4 | 45/24 |
Żywienie w stanach chorobowych - plany żywienia | 5 | 60/32 |
Praktyka zawodowa I (niekliniczna) | 15 | 375/375 |
Na trzecim roku studiów, poza kolejnymi zajęciami kierunkowymi, przewidziano również przedmioty, których celem jest przekazanie praktycznej wiedzy na temat istoty pracy w zawodzie dietetyka oraz prowadzenia własnej działalności gospodarczej. W ramach piątego semestru student odbywa kolejną część praktyk zawodowych (w placówkach klinicznych) oraz realizuje swój projekt społeczny.
Nazwa przedmiotu | Łączna liczba ECTS |
Łączna liczba godzin zajęć (ST/NST) |
Język obcy | 3 | 30/16 |
Diagnostyka laboratoryjna | 2 | 30/16 |
Towaroznawstwo żywności / Technologia przygotowania potraw (DW) | 4 | 45/28 |
Poradnictwo dietetyczne / Zasady układania jadłospisów i planowania diet (DW) | 2 | 30/16 |
Metodyka przygotowania projektu społecznego | 3 | 30/16 |
Praktyka zawodowa II (kliniczna) | 15 | 375/375 |
Nazwa przedmiotu | Łączna liczba ECTS |
Łączna liczba godzin zajęć (ST/NST) |
Psychopatologia / Psychosomatyka (DW) | 4 | 30/16 |
Warsztat pracy dietetyka: rozwiązania technologiczne, zasady praktyki i profesjonalizm zawodowy | 6 | 60/32 |
Technologia preparatów dietetycznych / Żywność nowej generacji / Wartość odżywcza żywności (DW 2/3) | 8 | 90/56 |
Dietetyka - repetytorium | 4 | 45/24 |
Przedsiębiorczość / Zarządzanie projektami (DW) | 3 | 30/16 |
Projekt społeczny i egzamin dyplomowy | 6 | 30/16 |
Treść programu studiów może ulegać zmianom, wynikającym z działań na rzecz doskonalenia jakości kształcenia oraz dostosowania oferty dydaktycznej do bieżących wyzwań rynku pracy. Każda zmiana jest zatwierdzana przez Senat Uczelni i wprowadzana z myślą o jak najlepszym przygotowaniu studentów do ich przyszłej kariery.
Na Uniwersytecie VIZJA to Ty decydujesz, jak chcesz zaplanować wydatki na studia! Czesne możesz opłacić jednorazowo za cały rok, za każdy semestr albo rozłożyć na raty: 10-miesięczne lub 12-miesięczne.
Rok studiów | Rocznie | Semestralnie | 10 rat | 12 rat |
I | 6600 zł | 3300 zł | 703 zł | 594 zł |
II | 7000 zł | 3500 zł | 746 zł | 630 zł |
III | 7400 zł | 3700 zł | 788 zł | 666 zł |
Rok studiów | Rocznie | Semestralnie | 10 rat | 12 rat |
I | 6600 zł | 3300 zł | 703 zł | 594 zł |
II | 7000 zł | 3500 zł | 746 zł | 630 zł |
III | 7400 zł | 3700 zł | 788 zł | 666 zł |
Studiując na Uniwersytecie VIZJA możesz skorzystać z szerokiej oferty wsparcia materialnego ze środków budżetu państwa i funduszy europejskich, a także skorzystać ze specjalnych zniżek w ramach programu rabatowego.
Większość wniosków o przyznanie stypendium możesz złożyć szybko i prosto poprzez swoje konto online.
O stypendium naukowe może ubiegać się każdy student, który uzyskał w danym roku akademickim średnią ocen nie niższą niż 4,8.
W roku akademickim 2023/2024 Uniwersytet VIZJA przyznał ok. 800 Stypendiów Rektora w wysokości od 400 zł/miesiąc do 1000 zł/miesiąc w zależności od wysokości uzyskanej średniej lub posiadanych osiągnięć. Za wysokie osiągnięcia sportowe, artystyczne lub naukowe Komisja Stypendialna przyznała stypendia w wysokości 600 zł/miesiąc.
Szczegółowe informacje dotyczące możliwości ubiegania się o stypendium rektora dostępne są w dziekanatowym systemie studenckim.
Stypendium sportowe może otrzymać student, który wyróżnia się osiągnięciami sportowymi we współzawodnictwie co najmniej na poziomie krajowym. Dodatkowo naszych uczelnianych sportowców chętnie angażujemy w dodatkowe programy wsparcia – np. Narodową Reprezentację Akademicką.
Młodzi sportowcy mogą liczyć na wsparcie finansowe w wysokości 600 zł/miesiąc.
Szczegółowe informacje dotyczące możliwości ubiegania się o stypendium sportowe dostępne są w dziekanatowym systemie studenckim.
Stypendium socjalne może otrzymać student, który znajduje się w trudnej sytuacji materialnej.
W roku akademickim 2024/2025 wysokość dochodu na osobę w rodzinie studenta uprawniająca do otrzymania stypendium ustalona została na kwotę nie wyższą niż 1570,5 zł.
W zależności od miesięcznego dochodu netto na jednego członka rodziny studenta przyznano stypendia w wysokości od 1700 zł/miesiąc do 2100 zł/miesiąc.
Szczegółowe informacje dotyczące możliwości ubiegania się o stypendium socjalne dostępne są w dziekanatowym systemie studenckim
Stypendium dla osób niepełnosprawnych może otrzymać student, który posiada orzeczenie o niepełnosprawności, orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, orzeczenie lekarza orzecznika ZUS, orzeczenie o zaliczeniu do grupy inwalidzkiej lub orzeczenie o stałej lub długotrwałej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym.
W roku akademickim 2023/2024 w zależności od stopnia niepełnosprawności przyznano ok. 350 stypendiów dla osób niepełnosprawnych w wysokości od 1700 zł/miesiąc do 1900 zł/miesiąc.
Szczegółowe informacje dotyczące możliwości ubiegania się o stypendium dla osób niepełnosprawnych dostępne są w dziekanatowym systemie studenckim.
Zapomoga stanowi formę doraźnej pomocy finansowej. Ubiegać się o nią może każdy student, który znalazł się przejściowo w trudnej sytuacji życiowej wynikającej ze zdarzeń losowych, na które student nie miał wpływu.
Zapomoga może zostać przyznana dwa razy w ciągu jednego roku akademickiego, przy czym nie przyznaje się zapomogi dwukrotnie z tytułu tego samego zdarzenia losowego.
W 2024 roku przyznaliśmy 51 zapomóg na łączną kwotę 255 000 zł. Zapomogi, w zależności od sytuacji studenta, wypłacane były w wysokości od 2000 do 5000 zł jednorazowo.
Szczegółowe informacje dotyczące możliwości ubiegania się o zapomogę dostępne są w dziekanatowym systemie studenckim.
Rok akademicki 2023/2024
800 stypendiów Rektora
51 zapomóg
350 stypendiów dla osób niepełnosprawnych
12 500 000 zł przeznaczonych na stypendia
Rok 2019/2020 wydaliśmy na stypendia 1 890 289,35 zł
Rok 2020/2021 wydaliśmy na stypendia 2 911 662,50 zł
Rok 2021/2022 wydaliśmy na stypendia 4 158 177 zł
Rok 2022/2023 wydaliśmy na stypendia 7 829 950 zł
Stypendium Rektora – najwyższa średnia: 5,44