Zapisz sięOdwiedź nasDopasuj studia do siebie
Odwiedź nasDopasuj studia do siebie
 
Połącz się z tłumaczem języka migowegoPołącz się z tłumaczem języka migowego

Ku zdrowszemu światu…

4 grudnia odbyła się w Akademii Ekonomiczno-Humanistycznej Konferencja Vizja Zdrowszego Świata, która była dedykowana młodzieży oraz kształtowaniu ich zdrowych nawyków w żywieniu. Konferencja odbyła się pod patronatem Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oraz Rektora Akademii Ekonomiczno-Humanistycznej.

 

Otwarcie konferencji

Konferencję poprowadził dr Maciej Kluz – Prorektor naszej uczelni ds. współpracy międzynarodowej a  otworzyła ją swoim przemówieniem Dyrektor Generalna Akademii Ekonomiczno-Humanistycznej Pani Marzena Godlewska.  Prof. Andrea Pieroni z Uniwersytetu w Pollenzo wprowadził uczestników konferencji w świat zdrowego żywienia w swoim wykładzie plenarnym dotyczącym diety śródziemnomorskiej (Mediterranean Diet’s Foraging: It’s Possible Origin and Health Potentials). Jako druga głos zabrała prof. Joanna Stadnik w wykładzie Żywność przyszłości – zdrowa, ale przede wszystkim … smaczna!

 

Panele dyskusyjne

Po wykładach plenarnych odbyły się cztery panele dyskusyjne, gdzie były poruszane różne zagadnienia lub problemy.

Pierwszy panel dotyczył „Edukacji i świadomości konsumentów – jak zmieniać nawyki żywieniowe?” W tym panelu udział wzięli jako moderator Marta Tomaszewska-Pielacha, Dyrektor ds. żywności i żywienia z  Polskiej Federacji Producentów Żywności oraz rozmówcy:

Prof. Andrea Pieroni z University of Gastronomic Sciences in Pollenzo, President of International Society for Gastronomic Sciences and Studies

Dr hab. Renata Barczyńska – Felusiak, prof. Uniwersytetu Jana Długosza w Częstochowi

Pani Justyna Banasiak z Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie

 

Drugi panel dotyczył „Superfoods: fakty i mity”, gdzie moderatorem była prof. Bożena Waszkiewicz – Robak z Akademii Ekonomiczno – Humanistycznej w Warszawie, natomiast rozmówcami byli:

Dr hab. Dorota Zielińska, prof. ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Dr hab. Katarzyna Neffe – Skocińska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Mgr Paweł Mirosz, Doradca ds. Prawa żywnościowego, ekspert, Kancelaria Rymarz Zdort Maruta

 

Kolejny panel mówił o „Zrównoważonej konsumpcji: Wyzwania i możliwości dla społeczeństwa”, który prowadził dr hab. Dariusz Stasiak, prof. z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. W dyskusji udział wzięli:

Prof. Małgorzata Karwowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie,

Dr hab. Łukasz Łopusiewicz prof. z Akademii Ekonomiczno – Humanistycznej w Warszawie 

Mgr Marek Zborowski z Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Sączu

 

Ostatni panel dotykał najbliższego młodzieży tematu, czyli technologii, szeroko pojętych social mediów i sztucznej inteligencji: Technologia na Talerzu: Rola AI i Big Data w Żywieniu. Panel ten poprowadził Emiliano Castagna, wiceprezes Włoskiej Izby Handlowo -Przemysłowej, właściciel Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie oraz twórca internetowy.

W dyskusji udział wzięli:

Dr hab. Przemysław Kowalczewski z Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Mgr farm. Rafał Sochacki, farmaceuta, dietetyk, wykładowca, właściciel firmy ProFarmaceuta, twórca internetowy

Akop Szostak, dietetyk, wykładowca Akademii Ekonomiczno-Humanistycznej, twórca internetowy

 

Wszystkie panele dotykały ważnych i aktualnych kwestii, a rozmówcy przedstawiali cenne opinie, wnioski oraz dzielili się wiedzą.

Konferencja zakończyła się częścią posterową, w której prelegenci przedstawili swoje krótkie prezentacje na wybrany temat.

Ekspertom dziękujemy za przybycie i chęć dzielenia się wiedzą. Cieszymy się, że mogliśmy być częścią tak ważnego wydarzenia. Czekamy na kolejne!

Zapraszamy wszystkich do obejrzenia krótkiej fotorelacji z całego wydarzenia poniżej:

Przejdź do treści