Ku zdrowszemu światu…
4 grudnia odbyła się w Akademii Ekonomiczno-Humanistycznej Konferencja Vizja Zdrowszego Świata, która była dedykowana młodzieży oraz kształtowaniu ich zdrowych nawyków w żywieniu. Konferencja odbyła się pod patronatem Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oraz Rektora Akademii Ekonomiczno-Humanistycznej.
Otwarcie konferencji
Konferencję poprowadził dr Maciej Kluz – Prorektor naszej uczelni ds. współpracy międzynarodowej a otworzyła ją swoim przemówieniem Dyrektor Generalna Akademii Ekonomiczno-Humanistycznej Pani Marzena Godlewska. Prof. Andrea Pieroni z Uniwersytetu w Pollenzo wprowadził uczestników konferencji w świat zdrowego żywienia w swoim wykładzie plenarnym dotyczącym diety śródziemnomorskiej (Mediterranean Diet’s Foraging: Its Possible Origin and Health Potentials). Jako druga głos zabrała prof. Joanna Stadnik w wykładzie Żywność przyszłości – zdrowa, ale przede wszystkim … smaczna!
Panele dyskusyjne
Po wykładach plenarnych odbyły się cztery panele dyskusyjne, gdzie były poruszane różne zagadnienia lub problemy.
Pierwszy panel dotyczył „Edukacji i świadomości konsumentów – jak zmieniać nawyki żywieniowe?” W tym panelu udział wzięli jako moderator Marta Tomaszewska-Pielacha, Dyrektor ds. żywności i żywienia z Polskiej Federacji Producentów Żywności oraz rozmówcy:
Prof. Andrea Pieroni z University of Gastronomic Sciences in Pollenzo, President of International Society for Gastronomic Sciences and Studies
Dr hab. Renata Barczyńska – Felusiak, prof. Uniwersytetu Jana Długosza w Częstochowie
Pani Justyna Banasiak z Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Drugi panel dotyczył „Superfoods: fakty i mity”, gdzie moderatorem była prof. Bożena Waszkiewicz – Robak z Akademii Ekonomiczno – Humanistycznej w Warszawie, natomiast rozmówcami byli:
Dr hab. Dorota Zielińska, prof. ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Dr hab. Katarzyna Neffe – Skocińska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Pan mgr Paweł Mirosz, Doradca ds. Prawa żywnościowego, ekspert, Kancelaria Rymarz Zdort Maruta
Kolejny panel mówił o „Zrównoważonej konsumpcji: Wyzwania i możliwości dla społeczeństwa”, który prowadził dr hab. Dariusz Stasiak, prof. z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. W dyskusji udział wzięli:
Prof. Małgorzata Karwowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie,
Dr hab. Łukasz Łopusiewicz prof. z Akademii Ekonomiczno – Humanistycznej w Warszawie
Mgr Marek Zborowski z Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
Ostatni panel dotykał najbliższego młodzieży tematu, czyli technologii, szeroko pojętych social mediów i sztucznej inteligencji: Technologia na Talerzu: Rola AI i Big Data w Żywieniu. Panel ten poprowadził Emiliano Castagna, wiceprezes Włoskiej Izby Handlowo -Przemysłowej, właściciel Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie oraz twórca internetowy.
W dyskusji udział wzięli:
Dr hab. Przemysław Kowalczewski z Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Mgr farm. Rafał Sochacki, farmaceuta, dietetyk, wykładowca, właściciel firmy ProFarmaceuta, twórca internetowy
Akop Szostak, dietetyk, wykładowca Akademii Ekonomiczno-Humanistycznej, twórca internetowy
Wszystkie panele dotykały ważnych i aktualnych kwestii, a rozmówcy przedstawiali cenne opinie, wnioski oraz dzielili wiedzą.
Konferencja zakończyła się częścią posterową, w której prelegenci przedstawili swoje krótkie prezentacje na wybrany temat.
Ekspertom dziękujemy za przybycie i chęć dzielenia się wiedzą. Cieszymy się, że mogliśmy być częścią tak ważnego wydarzenia. Czekamy na kolejne!
Zapraszamy wszystkich do obejrzenia krótkiej fotorelacji z całego wydarzenia poniżej: